- Γάλβας
- Όνομα ιστορικών προσώπων της ρωμαϊκής εποχής.
1. Γ. Μάξιμος, Πόπλιος Σουλπίκιος (τέλη 3ου – αρχές 2ου αι. π.Χ.).Ύπατος της Ρώμης (211 π.Χ.), εργάστηκε για την άμυνα της Ρώμης εναντίον του Καρχηδόνιου στρατηγού Αννίβα. Αργότερα τέθηκε επικεφαλής του ρωμαϊκού στρατού κατά τους πολέμους εναντίον του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου Ε’ (211-205 και 200-199).
2. Γ. Σέρβιος Σουλπίκιος (190/189 – 135 π.Χ.). Στρατηγός και ρήτορας. Το 150 π.Χ. στάλθηκε ως αντιπραίτορας στη Λουζιτανία για να καταπνίξει μια επανάσταση, αλλά απέτυχε. Συνθηκολόγησε όμως δόλια με τους επαναστάτες και τους επιτέθηκε και πάλι αιφνιδιαστικά. Λέγεται ότι κατέσφαξε περίπου 30 χιλιάδες. Η προδοτική αυτή συμπεριφορά, ασυμβίβαστη με τα τότε ρωμαϊκά ήθη, έγινε αφορμή να κατηγορηθεί από τους αντιπάλους του και να οδηγηθεί σε δικαστήριο, όπου όμως κατόρθωσε να αθωωθεί χάρη στη μεγάλη του ρητορική ικανότητα. Ο Κικέρων τον αναφέρει ως μεγάλο ρήτορα.
3. Γ. Σέρβιος Σουλπίκιος (1ος αι. π.Χ.). Ρωμαίος νομομαθής. Έγινε γνωστός κυρίως για τον ποταπό του χαρακτήρα και άφησε εποχή για τις κολακείες που έκανε στους ισχυρούς. Για τον Γ. διηγούνται το ακόλουθο ανέκδοτο: όταν ο Μαικήνας επισκεπτόταν τη γυναίκα του, αυτός υποκρινόταν ότι κοιμόταν. Όταν όμως κάποιος δούλος πήγε να επωφεληθεί από τον ύπνο του και να τον κλέψει, ο Γ. πετάχτηκε όρθιος και φώναξε: «Δεν κοιμάμαι για όλο τον κόσμο».
4. Γ. Σέρβιος Σουλπίκιος (Ταρακίνα 3 π.Χ. – Ρώμη 69 μ.Χ.). Αυτοκράτορας της Ρώμης (68-69). Διετέλεσε διοικητής της Ακουιτανίας και της Άνω Γερμανίας, ανθύπατος στην Αφρική και διοικητής, επί Νέρωνα, της Ταρακωνησίας στην Ισπανία. Το 68 μ.Χ. ο Νέρων διέταξε τη θανάτωσή του, αλλά ο Γ. σώθηκε γιατί στο μεταξύ εκδηλώθηκε εξέγερση κατά του αυτοκράτορα. Μετά τον θάνατο του Νέρωνα, ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας και αμέσως φρόντισε να ευεργετήσει τους φίλους του και να καταδιώξει αμείλικτα τους συνενόχους του Νέρωνα. Ο Γ. διακρίθηκε για τις στρατιωτικές του ικανότητες, αλλά δεν δικαίωσε τις ελπίδες που στηρίχτηκαν πάνω του, όταν ανέβηκε στον θρόνο, με αποτέλεσμα να στασιάσουν οι λεγεώνες της Γερμανίας. Μπροστά στην κατάσταση αυτή ο Γ. προσέλαβε ως συνάρχοντα τον Πίσωνα Λικινιανό, απόγονο του Πομπήιου και του Κράσσου και τον παρουσίασε στη Σύγκλητο και στους πραιτωριανούς ως διάδοχό του. Ο Μάρκος Σάλβιος Όθων όμως, που είχε βοηθήσει τον Γ. να αναρρηθεί στον θρόνο, θεώρησε τον εαυτό του αδικημένο και προκάλεσε στάση των πραιτωριανών στη Ρώμη, με αποτέλεσμα να δολοφονηθεί ο Γ. στις 15 Ιανουαρίου του 69, ύστερα από οκτώ μηνών βασιλεία. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Γ., πριν από το τέλος του, είπε στους δολοφόνους του: «Χτυπάτε με, αν αυτό ωφελεί τον δήμο των Ρωμαίων».
Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Γάλβας Σέρβιος Σουλπίκιος .
Dictionary of Greek. 2013.